Kategoria: Bez kategorii

Olej z marakui, czyli cenny eliksir dla cery problematycznej

Co zawiera olej z marakui?

Olej z marakui to naturalny produkt, który znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, włosów i skóry całego ciała. Dzięki bogatemu składowi wykazuje pozytywne działanie dla różnych rodzajów skóry, a zwłaszcza dla cery naczynkowej.

W skład kosmetycznego oleju z marakui wchodzą:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 – utrzymują prawidłowe nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia i przyspieszają procesy naprawcze.
  • Witamina A – nawilża i uelastycznia skórę, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Wspomaga leczenie trądziku.
  • Witamina C – wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, co docenią osoby zmagające się z trądzikiem różowatym. Bierze udział w tworzeniu kolagenu, dzięki czemu zapewnia młody wygląd.
  • Witamina E – jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia się skóry. Nawilża i regeneruje, działa przeciwzmarszczkowo.
  • Witamina K – uszczelnia pękające naczynka krwionośne. Stymuluje krzepnięcie krwi, dzięki czemu redukuje zaczerwienia skóry. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
  • Wapń – wzmacnia barierę ochronną suchej i dojrzałej skóry.
  • Potas – wspomaga nawilżenie przesuszonej, alergicznej skóry.
  • Fosfor – jest ważny dla prawidłowego przebiegu procesów wzrostu i odbudowy, wspiera regenerację naskórka.

Jak działa olej z marakui?

Poszukujesz uniwersalnego i wszechstronnego kosmetyku naturalnego? W takim razie olej z marakui może być dla ciebie odpowiednim produktem. Jest on porównywany z olejem arganowym, gdyż wykazuje zbawienny wpływ na kondycję różnych typów skóry. Działa ochronnie i nawilżająco, nawet w przypadku mocno przesuszonej cery. Reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne, co szczególnie docenią posiadaczki skóry tłustej i mieszanej. Osoby zmagające się z trądzikiem różowatym i zaczerwienieniami z pewnością dostrzegą uspokojenie problematycznych partii twarzy i szybszą regenerację naskórka. Co więcej, olej z marakui wykazuje właściwości odżywcze, regenerujące i odmładzające, poszukiwane przez niemal każdą kobietę na świecie. Może być z powodzeniem stosowany w przypadku skóry wymagającej intensywnego nawilżenia, a także do pielęgnacji cery wrażliwej.

Jak stosować olej z marakui?

Olej może być aplikowany bezpośrednio na skórę twarzy i całego ciała, najlepiej po kąpieli, gdy jest ona lekko wilgotna. Idealnie nadaje się także jako produkt wzbogacający kremy i balsamy do ciała oraz intensyfikujący ich działanie nawilżające. Warto rozważyć połączenie oleju z marakui z naturalną wodą kwiatową lub innym olejem. Sprawdzi się on także jako olejek do masażu – nie tylko nawilży skórę, ale także ukoi obolałe mięśnie.

 

Kiedy warto wykorzystać olejek magnezowy?

Olejek magnezowy to według wielu osób jedna z metod suplementacji magnezu. Co warto wiedzieć o tym produkcie?

Oliwa magnezowa – czym jest?

Olejek magnezowy lub tak zwana oliwa magnezowa nie ma nic wspólnego z olejami roślinnymi. To zazwyczaj roztwór związku magnezu z wodą. Uzyskany preparat pozwala na wygodne nałożenie go na skórę, ponieważ ma oleistą strukturę. Olejek magnezowy można wykonać samodzielnie. Zazwyczaj do tego celu używa się chlorku magnezu, który obecnie można kupić na przykład w sklepach ze zdrową żywnością. Według zwolenników tej metody najlepiej do tego celu zakupić czysty chlorek magnezu do analizy. Można również zakupić gotowy produkt tego typu, zwłaszcza jeśli chce się go zastosować po raz pierwszy.

Olejek magnezowy – jak to działa?

Magnez to pierwiastek, który znajduje się w wielu pokarmach. Mimo to wiele osób cierpi na jego niedobór. Przyczyną może być szybkie zużywanie magnezu przez organizm, które zdarza się w sytuacjach stresowych. Powodem niedoboru może być również niskie wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego. Dlatego też próbuje się innych metod suplementacji, właśnie przez skórę. Wiele osób odczuwa pozytywne działanie olejku magnezowego, zwłaszcza jeśli pojawiły się już takie niedobory magnezu jak niekontrolowane skurcze mięśni. Jednak to nie jedyna możliwość używania magnezowego olejku. Jak się bowiem okazuje oliwa magnezowa może być stosowana jako dezodorant. Skutecznie bowiem ogranicza rozwój bakterii na skórze i pozwala na zwalczanie brzydkiego zapachu. Wiele osób uważa również, że olejek świetnie radzi sobie z nadmiernym poceniem się, jednak taki efekt nie zachodzi u wszystkich osób stosujących taki preparat.

Jak można stosować olejek magnezowy?

Olejek magnezowy można stosować jako:

  • dezodorant (zwłaszcza z dodatkiem kilku kropli olejku eterycznego)
  • dodatek do kąpieli
  • preparat do masażu
  • antybakteryjny preparat do skóry problematycznej

Należy pamiętać, że pomimo dość naturalnego pochodzenia olejek magnezowy może nieco przesuszać skórę. Dlatego jego dawkowanie należy dostosować indywidualnie. Wykonując olejek samodzielnie należy uważać, by roztwór był odpowiednio nasycony (olejek magnezowy zawiera około 30% chlorku magnezu). Jeśli na skórze pojawiają się podrażnienia najlepiej jest zakończyć stosowanie, jednak tego typu podrażnienia zdarzają się rzadko. Kupując olejek magnezowy warto upewnić się co do składu, ponieważ obecnie zdarza się, że producenci decydują się na dodawanie także innych składników. To istotne zwłaszcza dla osób, które bywają uczulone na dodatki w standardowych kosmetykach. W takich przypadkach lepiej skusić się na czysty chlorek magnezu.

 

Kopiowanie treści serwisu zabronione © 2019 Oil My Senses